Lego à Grande Vitesse

Lego treinen zijn natuurlijk altijd leuk om naar te kijken, maar ze zijn nergens leuker als in Frankrijk. Frankrijk was het eerste Europese land met een supersnelle treinlijn in 1981. En Fransen zouden geen Fransen zijn als ze niet, een tikje chauvinistisch, dit feit in de verf willen zetten, met Lego.

 

Vandaar dat twee Franse heren Dennis H. en Xavier V. in 2007 een eerste poging deden om een hogesnelheidslijn te maken voor Lego treinen. Met gewone Lego rails snel rijden bleek niet te werken, dus hebben ze hun eigen railstukken gemaakt, 96 lego nopjes lang. Rechte stukken maar ook bochten die de treinen doen overhellen, net als in het echt. Op de Fana’Briques Legobeurs in 2008 hebben ze voor het eerst hun Ligne à Grand Vitesse voorgesteld aan het publiek. 30 meter spoor hadden ze gemaakt om hun treinen tot het uiterste te laten gaan. Is je Frans een beetje ok, dan kan je op de site van Freelug lezen hoe de rails zijn gemaakt. Een huzarenstukje met aluminium modelbouwrails, epoxy hars en heel veel reken- en denkwerk. Maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Electrische Lego treinen met metalen wielen en rails gebruiken normaal 9 volt. Maar als je records wilt breken heb je wat extra power nodig natuurlijk. Dus werd de spanning op de LGV baan opgetrokken tot 30 volt. Ideaal om je Lego-motortjes kapot te krijgen of als je meer geluk hebt serieuze snelheden te halen, tot 19 km/uur. Tegen 2009  kon het nog wat beter. Door het voltage op te trekken tot tussen 40 en 50 volt werden snelheden gehaald tot 30 km/uur. Een record dat sindsdien ook niet meer is verbroken.

Om het nog mooier en spectaculairder te maken werd voor de beurs in 2010 de LGV2 gemaakt, met een mooie keerlus van 3 meter doorsnede en langere stukken.

De treinen zelf hebben meerdere motoren om genoeg vermogen te halen bij de langere en zwaardere realistisch uitziende treinen. Er is een hele mooie Thalys met 13 motoren die aan een razend tempo over de baan racet. Maar ook Japanse bullet-trains en Duitse ICE’s razen de Franse Lego liefhebbers voorbij.

Af en toe loopt het ook wel eens een keertje mis. En dan zijn de gevolgen ook erg spectaculair en ik denk soms ook wel pijnlijk.

Als je het voelt kriebelen, Lego hogesnelheidstreinen zijn een dure hobby. De motortjes gaan met 5 keer meer volt’s dan waarvoor ze zijn gemaakt niet lang mee. Ze worden ook niet meer gemaakt, sinds een jaar of zeven zijn Lego treinen met batterijen aangedreven en gebruiken ze andere motortjes. En dus probeer je dit beter niet thuis. Je kan wel makkelijk zelf een mooie TGV trein bouwen. De Lego set, Horizon Express lijkt niet toevallig heel hard op de oude TGV treinen in trendy jaren 70 oranje. Maar om hem echt mooi te krijgen heb je er wel twee nodig. Dus best nog even sparen voor je langs de speelgoedwinkel gaat.

(bron, eurobricks en  Freelug)