Alternatieve bouwblokjes

Goedkope bouwblokjes

Naast LEGO zijn er nog andere merken die bouwblokjes verkopen. Vermits de meeste patenten op LEGO blokjes al enkele jaren zijn verlopen zijn die merken niet illegaal. Wat wel illegale namaak is zijn de vaak spotgoedkope doosjes waarin namaak minifigs zitten of dozen die duidelijk gebaseerd zijn op lego ontwerpen van enkele jaren terug, de minifig patenten zijn namelijk nog lang niet verlopen. Blijf van deze doosjes af, want echt veel plezier ga je er niet aan hebben. De kwaliteit is waardeloos. Beter van kwaliteit zijn de dozen van Mega Bloks, zoals deze Minions doos of  van Banbao. Let wel, de kwaliteit van deze merken is niet 100% die van Lego en ze behouden minder goed hun waarde. Dat doen Lego dozen wel, zeker als je de doos en de handleiding netjes bijhoud. Het is maar dat u het weet.

Extra's die ontbreken bij Lego

Lego is er in zo goed als alle vormen en maten. Maar af en toe zijn er toch dingen die ontbreken aan het assortiment. En dan zijn er altijd ondernemende mensen die in dat gat in de markt springen met gespecialiseerde doosjes of onderdelen.

Brickarms

Lego heeft een traditie om geen militaire Lego dozen te maken. Er zijn nooit Lego jeeps, tanks of andere militaire voertuigen geweest. Dat houdt Lego fans niet tegen om zelf militair materieel te maken in Lego, ondermeer op Brothers Brick kan je hiervan hele mooie voorbeelden vinden. Maar dan ontbreekt het je snel aan wapens, helmen en militaire Lego figuurtjes. Die kan je kopen bij Brickarms, een bedrijfje uit Redmond, Washington in de VS. Het bedrijf, van eigenaar Will Chapman, bestaat sinds 2006 en maakt meer dan 100 gespecialiseerde wapen accessoires die uitwisselbaar zijn met Lego blokjes en figuurtjes. Van middeleeuwse tot science fiction wapens uit de toekomst, en alles er tussen in. Sinds kort kan je deze onderdelen ook kopen in de benelux via BRICKiZimo, zo voorkom je een hoop gedonder met invoerrechten en btw als je dingen koopt in de VS.

Big Ben Bricks

Lego treinen bestaan al sinds de jaren zestig, en lego trein enthousiastelingen al minstens even lang. Maar met het gedetailleeerder en mooier worden van de treinen is er wel een klein probleem. Lego zelf maakt maar een beperkte set van treinwielen, dus als je een oude stoomtrein wilt ontwerpen heb je niet de wielen die je nodig hebt. Maar ook hier is een ondernemende Lego fan aan de slag gegaan. Ben Fleskes uit Oregon in de Verenigde Staten maakt al enkele jaren met Lego uitwisselbare treinwielen in verschillende maten en kleuren. Dat stelt mensen in staat om ontzettend mooie stoomtreinen te maken.

Blokbricks

Voor degene die niet zelf aan de slag gaan maar heel graag met mooie Lego treinen rijden is er Blokbricks. Dit bedrijfje maakt Lego modeltreinen gebaseerd op Nederlandse treintypes. Wil je een Sprinter of een Koploper trein, dan kan je die kopen bij dit bedrijfje. Alle modellen worden gemaakt met echte Lego blokjes en worden geleverd met handige instructies. Ook andere trein gerelateerde doosjes (lampen, buffer stops, overwegen, ...) zijn te koop, en ook verschillende types goederenwagons. Als je de producten van Blokbricks eens vans dichtbij wil bekijken, vaak staan ze met een stand op de grotere legobeurzen in Nederland en België.

Minifigs Me

Lego figuurtjes, zo genoemde minifigs heb je van Lego in alle vormen en maten. Maar af en toe wil je wel eens iets anderes, Minifig figuurtjes van bekende rockgroepen (Metallica, The Beatles, 1 Direction), bekende personen, TV personages (Game of Thrones!), de Engelse koninklijke familie en zo voort. Deze leuke en verrassende figuurtjes kan je kopen bij het Britse bedrijf Minifig me

BrickLED

Ook wat betreft het verlichten van je Lego constructies laat Lego zelf je een beetje op je honger zit. En ook hier is een Nederlands bedrijf in de bres gesprongen. Bij BrickLED maken ze makkelijk aansluitbare en uitbreidbare Lego lichtblokjes. Zowel echte Lego lantaarns, met licht, als blokjes, als een hele disco installatie met flikkerende kleuren. Het bedrijf bestaat nog maar net maar het assortiment wordt continu aangepast en breid verder uit.