Oude Lego herbouwen

Intro

Je hebt een hele hoop Lego op de kop kunnen tikken. Voor je kinderen (maar ook een beetje voor jezelf). Er zit ook een hele stapel bouwplannetjes bij -- of net niet. Sommige dozen zitten al dan niet gedeeltelijk in elkaar, maar sommige ook niet. Hoe vind je nu alles bij elkaar?

Sets terugvinden in een stapel lego. 

Iedere Lego doos heeft een nummer. De vroegste dozen, tot pakweg 1980, met 3 cijfers, sinds 1980 tot 2012 4 cijfers, en sinds 2013 5 cijfers. Vaak werd het nummer van de doos gebruikt als nummerplaat van een auto, of als nummer van een vliegtuig of ruimteschip. Vind je dus in een stapel lego een blokje met een nummer op, gedrukt of als sticker, dan is de kans groot dat dat nummer overeenkomt met een bepaalde lego set.

Op een website zoals Brickset kan je snel naar zo’n set zoeken en kom je er dan achter welk ruimteschip of welke vrachtwagen zich verborgen heeft in die grote stapel. Via Brickset kom je ook snel op Peeron of BrickInstructions terecht waar je de bouwplannetjes vind voor zo goed als iedere Lego set ooit gebouwd. Als je enkele sets gevonden hebt moet je zeker ook eens kijken op Brickset uit welk jaar ze komen. Via Peeron kan je dan snel een ingescande catalogus vinden van dat jaar, en wie weet herken je, of misschien de ooms of tantes van wie de lego was nog welke dozen ze vroeger allemaal hadden.

Ontbrekende stukjes.

Wat nu als je stukjes ontbreekt? Ook daar is een oplossing voor. Voor recente sets of voor de hand liggende stukjes (zwart plaatje van 2 op 2 of zo) kan je terecht op de site van Lego (Pick A Brick) - vaak is die wat duurder, maar de stukjes zijn dan ook altijd nieuw. Je kan ook stukjes kopen via online sites of je kan op zoek gaan op de Bricklink website waar je duizenden winkeltjes vind van lego enthousiastelingen die je ook aan het meest obscure blokje kunnen helpen. Let wel op, hoe schaarser het blokje (bijvoorbeeld bedrukte stukjes die enkel in een hele dure doos zaten) hoe hoger de prijs. Als je niet houdt van online kopen kan je altijd een bezoekje brengen aan één van de Lego beurzen. Heel vaak staat er één of meerdere stands waar je losse stukjes kan kopen. Dus, duik eens in de stapel bij je oma (of je ma) op zolder en kijk eens of er nog mooie doosjes tussen zitten.