Lego Boeken

De laatste jaren zijn er naast talrijke websites over Lego ook een heleboel Lego boeken uitgekomen. Zowel voor kleine als grote Lego liefhebbers zijn er boeken, zowel om constructies te bewonderen als om ideetjes op te doen. Hieronder een overzicht.

Ideeënboeken

In de jaren 70 en 80 maakte Lego zelf verschillende boeken voor kinderen met Lego ideetjes. Ideeënboek 222 uit midden jaren 70, en ideeënboek 6000 en 7777 uit begin jaren 80.  Op tweedehands sites of bij oma op zolder kan je ongetwijfeld nog wel een exemplaar op de kop tikken. Je kan ze ook ingescand vinden op Lego plannen sites zoals brickinstructions.com. Eén van deze boeken, het Lego treinen ideeënboek (nr 7777) was de inspiratie voor Lego trein fans om nieuwe versies van de ideetjes uit te werken, bekijk de Flickr galerij maar eens.

Ondertussen maakt Lego zelf geen ideeënboeken meer. Maar uitgeverij Dorling Kindersley die vaak samenwerkt met Lego heeft verschillende ideeënboeken gemaakt die ondertussen ook in het Nederlands zijn vertaald. Eerste in de rij is het Lego Ideeënboek van Daniel Lipkowitz. In dit boek komen verschillende thema's aan bod, en ook verschillende technieken die je kan gebruiken om leuke en mooie bouwsels te maken. In dezelfde reeks heeft de uitgeverij ook twee andere boeken uitgegeven, Het Lego Speelboek en Lego Supergave Ideeën. Deze boeken zijn voor groot en klein zeker een aanrader, voor de meeste ideetjes heb je wel een goede collectie moderne blokjes nodig.

Engelstalige Koffietafel boeken

Niet zozeer om mee te spelen, maar meer om naar te kijken zijn de boeken waar No Starch Press zich in heeft gespecialiseerd. Het zijn vooral fotoboeken voor op de koffietafel. Een aanrader is Lego Space, een boek waarin een fictief verhaal wordt verteld over de ruimteexploratie van de eerste satelliet tot ver in de toekomst. Er staan heel veel mooie ruimteschepen in, gebaseerd op de klassieke Lego Space dozen uit begin jaren 80. Eén van de auteurs is ook verantwoordelijk voor de ExoSuite Lego Ideas doos die vorig jaar uit kwam.

Andere leuke boeken zijn de Beautiful Lego reeks. Beautiful Lego laat de mooiste creaties zien die Lego fans over de hele wereld over de laatste jaren hebben gemaakt. , Beautiful Lego Dark en Beautiful Lego Wild gaan op dit thema verder. het Dark boek laat nogal donkere bouwsels zien, en is dus niet echt geschikt voor kinderen. Wild laat de mooiste dieren en planten lego bouwsels zien. In dezelfde aard is The Art Of Lego Scale Modelling, een boek waarin de mooiste Lego schaalmodellen worden getoond. The Lego Architect laat dan weer zien wat bouwkundig kan met Lego.

Overzichtsboeken

Een heel leuk nieuw boek is Great Lego Sets, een boek met daarin een overzicht van de meest opzienbarende Lego sets. Op de cover staat mijn favoriete Lego doos, doos 928, en bij het boek wordt daarvan ook een mini versie bijgeleverd. Maar ook heel andere thema's en heel andere dozen worden bekeken. Een must have voor iedere (al dan niet volwassen) Lego fan. Hier is het wel nog wachten op een Nederlandse versie

Ook het Lego treinen boek valt in deze categorie. Hierin wordt een overzicht gegeven van Lego treinen van begin jaren 70 tot nu. Van de blauwe periode en de 12 volt treinen van de jaren 80 tot nu.  

De lego ideeënboeken kan je vinden in de meeste boekwinkels en grotere speelgoedwinkels zoals Dreamland. De andere boeken kan je best online bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com. Bij Bol.com bestelde boeken kunnen ook afgehaald worden bij de Albert Heyn supermarkt. Veel lees en bouwplezier.