De 10 spectaculairste Lego bouwsels
Lego bouwsels heb je in alle maten en vormen. Van mini-kasteeltjes van nog geen 10 op 10 nopjes, tot mega bouwwerken, zoals je ze vind in de Legoland parken. In dit artikeltje komen de grootste en spectaculairste bouwwerken, gemaakt door liefhebbers, aan bod.
De Abston kerk van Christus. (Amy Highes)
Eén van de eerste grote Lego bouwwerken die te bewonderen was op het internet was de Abston kerk van Christus. Door Amy Hughes gebouwd, bijna tien jaar terug. De kerk bevat 75.000 stukjes en 1372 devote Lego mannetjes. Amy deed meer dan twee jaar over het bouwen van deze kerk. Op haar website is het bouwsel ondertussen niet meer terug te vinden maar hier vind je nog wel wat afbeeldingen.
Harry Potter's Zweinstein kasteel (Alice Finch)
Iedereen kent ongetwijfeld de Harry Potter boeken en films. Maar waarschijnlijk is er maar één iemand zo gebiologeerd door Harry Potter en Lego om Zweinstein (Hogwarts) na te maken met 400.000 lego blokjes. Alice Finch spendeerde een klein fortuin en 12 maanden fulltime werk om dit bouwsel in elkaar te steken. Niet alleen de buitenkant ziet er spectaculair uit. Ook alle kamers, klassen en andere ruimtes die worden beschrevenin de boeken zijn compleet uitgewerkt. Expeliarmus! Bewonder de foto's op Flickr.
Naar de Batgrot (Carlyle Livingston II en Wayne Hussey)
Superhelden zijn ook altijd een dankbaar onderwerp voor Lego bouwers. En met de juiste belichting en de juiste instelling kan je de Batgrot van Batman erg mooi namaken. Inclusief Bat-boot, Bat-mobiel en Bat-helikopter. De statistieken zijn minder spectaculair dan bij andere bouwsels, slechts 800 uur werk en 20.000 blokjes, maar wel heel veel neo-gothisch superheldenspektakel. De foto's vind je op Flickr. De leukste is ongetwijfeld die van de twee makers die trots achter hun bouwsel staan.
De slag rond Helm's deep (Goel Kim en Big J)
Mythische veldslagen uit Tolkien's boeken. Ook een mooi onderwerp. Zes maanden bouwtijd en 150.000 lego blokjes, goede fotografie en wat extra effecten, en dan krijg je dit bouwsel. Let ook op de 2000(!) mini figuurtjes die de aanval inzetten. Ook hier kan je meer foto's van vinden op Flickr.
Rivendell (Alice Finch en David Frank)
Meer Lord of the Rings, maar nu wat vreedzamer. Dit lego bouwsel van 200.000 steentjes is waarschijnlijk het meest kleurrijke van de reeks. Het stelt Rivendell voor uit de Lord of The Rings en The Hobbit films. De elfenstad is sprookjesachtig. Met de tientallen elfen-minifigs, de prachtig gemaakte begroeiing en de mooi mosaieken in de daken is dit ongetwijfeld de mooiste en origineelste creatie van allemaal. De tweede vermelding ook van Alice Finch, die ook al Hogwarts maakte en ondertussen niet stil zit. Kijk maar op haar Flickr account.
Raket naar de maan (Ryan McNaught)
In 1969 landde voor het eerst een man op de maan. Om daar te geraken was er de Saturnus 5 raket, 3000 ton zwaar en 110 meter hoog. Ryan McNaught, één van de 12 Lego Certified Professionals op deze planeet maakte een model van deze raket. Met 5,76 meter hoog en 120.000 steentjes ziet het ding er uit alsof het echt gelanceerd zou kunnen worden. Het model is gemaakt in Minifig schaal, vandaar de reusachtige afmetingen. Er staat niet bij welke missie het is, de Apollo 11 of de foutgelopen Apollo 13 missie. De foto's hier ook weer op Flickr.
Skycrane (Ryan McNaught)
Nog een constructie van Ryan. Een Erickson Air Crane is een tweemotorige transporthelicopter die wordt gebruikt voor allerlei doeleinden. Het ding kan tot 12,5 ton tillen met twee motoren van 4800 pk elk. Ryan McNaught heeft deze kraan nagebouwd met 100.000 blokjes. De helicopter is vier meter lang en een meter hoog. Het was erg complex om te bouwen omdat het hele ding steunt op slechts de drie wielen van de helikopter. (Ook op Flickr)
Kerstboom op Saint Pancras station in Londen. (Duncan Titchmarsh)
Kerstbomen van Lego vind je in alle maten. Maar degene die in 2011 in het station Saint Pancras in Londen stond bestond uit 600.000 stukjes en was 12 meter hoog. Bouwer van de kerstboom was Duncan Titchmarsh, hij is de enige Lego Certified Professional in het Verenigd Koninkrijk. Hij maakte later ook een Lego maquette van het Saint Pancras Station uit 180.000 blokjes. Meer foto's van de kerstboom vind je hier.
Vliegdekschip (Malle Hawking)
Een vliegdekschip, bevolkt met minifigures en met werkende hangarliften en een werkende catapult om vliegtuigen af te schieten. Let vooral ook op de details in de hangars en natuurlijk de perfect afgewerkte vliegtuigjes. Meer op de gizmodo site.
De ruimte in. Odan (Mike Doyle)
Mike Doyle heeft van 200.000 stukjes een ruimtestad gecreëerd. 600 uur werk kroop er in en het resultaat is een mengeling tussen een sprookjeswereld en science fiction. Anders dan vaak het geval komt deze creatie volledig uit de fantasie van Mike zelf. Mike maakte voorheen ook al schitterende spookhuizen, die je ook vindt op zijn Flickr pagina's.