LEGO Treinen

LEGO treinen in 2016

Lekker bouwen met LEGO is altijd leuk. Maar het wordt natuurlijk nog leuker als er ook het een en ander beweegt. LEGO treinen geven je die mogelijkheid al sinds de jaren zestig. De huidige LEGO treintjes werken met infrarood afstandbediening en batterijen, het zogenoemde Power Functions systeem. Dit systeem wordt ook gebruikt bij Technic dozen, je kan dus ook een Technic motor gebruiken om je trein te laten rijden. Sinds 2014 heb je de keuze uit drie verschillende LEGO dozen, De supersnelle intercity, doos 60051 en twee vrachttreinen, een Amerikaans aandoende trein 60052, en een meer Europees uitziend model, doos 60098. Ook als je zelf een trein wilt ontwerpen is het een goed idee om één van deze dozen te kopen, omdat je dan al rails, treinwieltjes, motor, koppelingsstukjes en andere onderdelen hebt om mee aan de slag te gaan. Dit jaar is er ook een speciale kersttrein, let wel op, deze trein heeft geen motor, infraroodontvanger en afstandsbediening, die moet je uit je andere treintjes slopen of los kopen op de LEGO store

LEGO 60051 hogesnelheidstrein (gebaseerd op de duitse ICE)

LEGO 60052 Amerikaanse Cargo trein (gebaseerd op General Electric locomotieven)

LEGO 60098 De rode cargo trein, moeilijker te vinden in de speelgoedwinkel.

LEGO 10254 Holiday Train

Creator Treinen

De hierboven voorgestelde treinen zijn onderdeel van de LEGO city lijn. Daarnaast heb je sinds een jaar of 10 ook LEGO Creator treinen. Anders dan de City treinen worden deze treinen geleverd zonder motor en sporen.

Emerald Night

De eerste hiervan is de Emerald Night uit 2009. Een groen met zwarte stoomtrein zoals ze ze maakten aan het einde van het stoomtreintijdperk (pakweg 1930 tot 1950). 

Maersk trein

De tweede trein uit deze reeks is de Maersk goederentrein uit 2011, die LEGO maakte in samenwerking met de grote Deense containerfirma Maersk. Deze trein is gebaseerd op de General Electric Evolution locomotief. . De trein wordt geleverd met een goederentractor/vrachtwagen en is makkelijk te motoriseren met Power Functions.

Horizon Express

De laatste in de rij is de Horizon Express uit 2013, Lego's versie van de originele franse TGV in het onmiskenbare oranje waar de originele treinen in geschilderd waren. Van deze trein moest je wel eigenlijk twee stuks kopen om een volledige trein te hebben. Ook deze trein is makkelijk te motoriseren. De ontwerpers van deze trein hebben gebruik gemaakt van heel inventieve bouwmethodes. De voorkant onderaan is zelf ondersteboven gemonteerd, en de pijlen op de zijkant bestaan volledig uit blokjes in plaats van bestikkering.

Alle drie deze treinen kosten op de tweedehandsmarkt meer dan wat ze kosten toen ze in de winkel lagen. Spijtig genoeg kan je geen van deze treinen nog vinden in de winkel. Er is sinds de Horizon Express ook geen geavanceerde trein meer op de markt gekomen. Met wat geluk komt er weer één in 2017.

Interessante sites

Het aanbod van LEGO zelf, wat betreft treintjes en extra's is nogal beperkt (In de jaren 80 was het veel uitgebreider). Maar er zijn verschillende bedrijfjes en websites die je verder kunnen helpen als je een echte LEGO modelbouwbaan wilt maken.

  • Big ben bricks, deze mensen maken speciale stoomlocomotief wielen voor als je zelf een stoom-locomotief wilt maken. Op hun site vind je ook prachtige modellen.

  • Me Models heeft naast de bestaande rails van Lego zelf rails gemaakt in andere groottes en diameters (met behulp van een Kickstarter geldinzameling). Zowel in plastic (nieuw systeem) als in metaal (9V systeem). Je kan de rails kopen op de Me Models website maar handiger is om ze te kopen bij Brickshop zodat je geen gedoe hebt met het importeren van Amerikaanse producten en douanerechten. 

 

  • Het bedrijfje BOC maakt hele mooie extra's voor je treinbaan zoals Stations, kruisingen en overwegen, allemaal met originele LEGO onderdelen. Ook maken ze leuke trams.

Voor goede ideeën kan je dan weer op de volgende websites terecht.

  1. Het Lego treinen forum van Patrick van Belug. Hierop kan je mooie Belgische modellen vinden die liefhebbers hebben gebouwd.
  2. Op de Eurobricks website kan je in het forum ook heel wat treinideeën opdoen.
  3. Wil je je treinen besturen met Bluetooth in plaat van infrarood (of je technic voertuigen) dan kan je een SBrick kopen bij A-Tembo, binnenkort vind je van deze technologie bij ons op de site een bespreking.
  4. Ook heel leuk is deze Youtube pagina waar je instructies krijgt over het aansturen van Lego treinen met een Arduino.

Om je lego spoor te ontwerpen is er zelf software geschreven. Bluebrick helpt je je treinbaan te ontwerpen, helemaal gratis.

Geschiedenis

Al sinds de jaren 60 maakt LEGO naast huisjes en autootjes ook treinen. Eerst nog opwindbare maar al snel zowel treinen op batterijen als op electriciteit. Heel wat LEGO enthousiastelingen hebben op zolder een heuse treintafel die vaak niet hoeft onder te doen voor treintafels met Märklin of Fleischmann treintjes. Het leuke aan LEGO treinen is dat je ze zelf kan bouwen en verbouwen en je dus niet vast hangt aan wat je op de markt kan kopen. Lego treinen zijn in de loop der jaren sterk geëvolueerd. We spreken in het LEGO wereldje van verschillende periodes.

De blauwe periode

Met een kwinkslag naar Picasso wordt gesproken over de blauwe periode bij LEGO treinen. De naam komt van de rails die blauw van kleur waren. Dit zijn de eerste treinsets van LEGO die werden gemaakt tot 1979. Er waren twee systemen voor deze treinen. De goedkope 4,5 volt versie (met batterijen) en de 12 volt versie met middenrails en transformator.

De grijze 12 volt periode

In 1980 kwam een hele nieuwe reeks Lego treinen op de markt met grijze rails. Deze sets waren echt gemaakt voor de spoorweg-hobbyisten. Niet enkel waren de treinen bestuurbaar, ook wissels, lichten en overwegen waren beschikbaar en per afstand te bedienen. Natuurlijk moest er voor deze luxe wel heel wat geld worden neergeteld. 

De 9 volt periode

Vanaf 1991 kwam een nieuwe generatie treinen. De rails, die eigenlijk fundamenteel niet verander waren sinds de jaren zestig bestonden nu uit één stuk. De rails zelf waren metaal, en dus geleidend waardoor je geen middenrail meer nodig had voor de electriciteit. Spijtig genoeg verdwenen hiermee wel de electrische wissels.

De RC (afstandsbediening) periode

In 2006 verdwenen de electrische treinen met metalen rails en kwamen er plastic rails en batterijen en afstandbediening in de plaats. Eerst een apart systeem maar sinds 2009 een systeem dat compatibel is met de Power Functions technologie van Technic.

Wat in al die tijd niet is veranderd is de grootte van de sporen. Je kan een gloednieuwe trein van Lego nog laten rijden op heel oude blauwe sporen en vice versa

Als je graag eens wilt zien wat de Fransen kunnen doen met LEGO treintjes, bekijk dan dit artikeltje over Supersnelle LEGO treinen maar eens.